Stichting Waardig Wonen maakt het voor ouderen met dementie mogelijk om kleinschalig te wonen. Evelien Bax (55) richtte de stichting op en bewijst dat hard werken wordt beloond. Op 1 februari werd namelijk het eerste huis in de stad geopend. Bax kan nauwelijks geloven dat haar plannen zo’n vlucht zouden nemen. Ze hoopt dat er straks in alle andere provincies ook huizen worden geopend waar ouderen met dementie kleinschalig kunnen samenwonen.

Kleinschalig samenwonen

De woning in de stad heeft ruimte voor maximaal vijf ouderen met dementie. Deze ouderen krijgen elk hun eigen kamer. Daarnaast delen ze de keuken, gemeenschappelijke kamer en de badkamer. Ze zullen geen moment uit het oog worden verloren. Een team van ervaren en adequaat opgeleide verzorgers en begeleiders zal namelijk 24 uur per dag zorg dragen voor de dementerende bewoners. De begeleiders die hier komen zullen de ouderen helpen met koken, uitstapjes en andere taken.

Tijd voor een andere aanpak

Evelien Bax heeft een hele tijd in een verpleeghuis gewerkt als ziekenverzorger. De dementie van haar beide ouders bracht haar op het idee voor Waardig Wonen. Ze vond het tijd voor een andere aanpak. De aandacht en aanpak in de reguliere zorg was niet wat ze voor ogen had voor haar ouders. Ze geeft aan: ‘Ik wilde ze niet naar een verpleeghuis laten gaan.’ Naar haar idee gaat er niet genoeg geld naar het personeel omdat daar teveel in de overheadkosten blijft hangen. Hierdoor moet er gewerkt worden volgens protocollen en strakke tijdschema’s.

Zorg is persoonlijk

Bax heeft geen problemen met de structuur en regelmaat, maar is wel van mening dat structuur en regelmaat persoonlijk is. Niet iedereen heeft dezelfde structuur en regelmaat nodig. Denk bijvoorbeeld aan de dementerende ouderen die op stipte tijdstippen naar bed gaan, opstaan en naar de WC worden gebracht. Om deze reden heeft ze een eigen systeem bedacht. De zorg is hierbij afgestemd op persoonlijke wensen en kan worden betaald uit hun eigen persoonsgeboden budget.

Drie geschikte woningen

Evelien Bax is haar zoektocht begonnen naar geschikte woningen en vond een huis in Wagenborgen. In mei 2017 opende hier het eerste Waardig Wonen-huis. Hier woont haar moeder met vier andere ouderen. Afgelopen januari overleed haar vader. In Groningen kun je de nieuwe woning vinden aan de Molukkenstraat. De locatie van deze woning is erg gunstig. Het bevindt zich namelijk recht boven het Odensehuis. Dit is het inloophuis voor mensen met dementie en hun familie en vrienden.  De volgende woning wordt in maart of april verwacht. Dit is een oude boerderij in Jipsinghuizen.

Categorieën: huisvestingouderen