Dankzij een paar kleine aanpassingen in huis is het voor huurders mogelijk om langer zelfstandig te wonen. Veel huurders zijn echter niet op de hoogte van alle mogelijkheden die er bestaan. Hier zal de seniorenconsulent om de hoek komen kijken. Huurders kunnen bij deze consulenten terecht voor al hun vragen om langer zelfstandig te blijven wonen. De seniorenconsulent zal dan per situatie bekijken welke hulpmiddelen en aanpassingen er mogelijk zijn. Woningcorporatie Casade vertelt ons hoe huurders hier op reageren.

Seniorenconsulent helpt huurders om langer zelfstandig te wonen

De huurders die de 75 jaar hebben gepasseerd krijgen een brief van woningcorporatie Casade met daarin het aanbod voor advies. Dit advies is persoonlijk en zullen zij ontvangen van een seniorenconsulent. Een seniorenconsulent komt dan op bezoek bij de huurder om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Seniorenconsulent helpt huurders om langer zelfstandig te wonen

Nel van Mosselveld (76) vroeg zich af of het voor haar mogelijk zou zijn om door middel van enkele hulpmiddelen langer in haar huis in Waalwijk te blijven wonen. Toen ze van woningcorporatie Casade een brief kreeg dat ze advies kon vragen aan een seniorenconsulent hoefde ze niet twee keer na te denken. Ze heeft direct advies aangevraagd. Dit advies heeft ervoor gezorgd dat er aanpassingen zijn gedaan in haar woning. Ze kan nu gebruik maken van een verhoogd toilet met een beugel ernaast, een douchestoeltje met een beugel ernaast en een thermostaatkraan. Hier is ze ontzettend blij mee. Ze geeft aan dat ze wel aan de beugels had gedacht, maar niet aan de thermostaatkraan. Nel geeft aan dat ze nog meer wensen heeft met betrekking tot de drempels in huis. De laminaatlegger had aangegeven dat het huis niet drempelvrij gemaakt kan worden. Volgens haar seniorenconsulent, Angela van Bavel, zijn hier echter wel mogelijkheden voor als deze wens bestaat en het wonen gemakkelijker zou maken.

Van Bavel als seniorenconsulent

Van Bavel werkt bij huurincasso en heeft zich voor de rol van seniorenconsulent opgegeven. Nu is ook zij één van de seniorenconsulenten van Casade. Binnen twee weken na de aanvraag gaat ze op werkbezoek bij mensen die aangegeven dat ze meer nodig hebben om langer zelfstandig te wonen. Hier zal zij een persoonlijk advies geven.

Training voor seniorenconsulenten

De seniorenconsulenten zullen veel trainingen volgen zodat ze op de hoogte zijn van relevante informatie. Op deze manier leren zij onder andere om dementie te herkennen. In sommige gevallen kan dementie heel duidelijk zijn, maar in sommige gevallen blijkt dementie niet altijd goed te herkennen zijn. Een speciale training kan hun hier bij helpen. De seniorenconsulenten van Casade krijgen binnenkort een training over verschillende woonvormen voor ouderen. Deze training zal worden gegeven door een architect.

Inspiratiedag Langer thuis én zoals thuis

Samen met Zet en Fontys Hogescholen organiseert het Kennis-centrum Wonen-Zorg een inspiratiedag. Deze inspiratiedag heeft als thema ‘Langer thuis én zoals thuis’ over wonen met dementie. Deze dag is bedoeld voor bestuurders, managers en adviseurs in de sector wonen en zorg. Tijdens deze dag zullen zij het vooral hebben over de woonkwaliteit voor mensen met dementie.