Wanneer de diagnose dementie is vastgesteld is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn wat dit precies inhoudt. Men denkt vaak dat dementerende ouderen niet zelfstandig een beslissing kunnen nemen en niet langer thuis kunnen blijven wonen. Dit is echter een misvatting. Het kan jaren duren voordat ouderen in de fase komen dat zij niet zelfstandig meer kunnen functioneren. Drastische beslissingen zoals het overgaan tot een verzorgingshuis zijn dus niet direct aan de orde. Langer zelfstandig thuis wonen kan al bereikt worden met de juiste hulp en assistentie.

Grotere zelfstandigheid dan men denkt

Het functioneren van dag tot dag zal bij beginnende vormen van dementie bij 80% van de activiteiten binnenshuis goed verlopen. De grootste problemen onstaan vaak bij het koken, het doen van boodschappen en het maken en uitvoeren van een planning. Hier kan prima assisentie bij geboden worden door de kinderen of een zorghulpverlener. Tegenwoordig zijn er ook organisaties die thuis de boodschappen komen bezorgen of dagelijks een warme maaltijd langs komen brengen. Door deze oplossingen kunnen ouderen veel langer in de eigen woning blijven zonder dat er veel zorg geleverd hoeft te worden.

Kleinschalig wonen voor ouderen met dementie

Een perfecte tussenoplossing om de zelfstandigheid te behouden is kleinschalig wonen voor dementerenden. In deze woonvorm wonen er vaak 4-5 ouderen bij elkaar in één wonen. Zij hebben allen hun eigen kamer maar deze ruimtes zoals de keuken en de badkamer. In hun dagelijkse activiteiten worden zij geassisteerd door zorghulpverleners die 24 uur aanwezig zijn. Zij helpen vooral bij het organiseren van activiteiten, het doen van boodschappen en het bereiden van de maaltijden. Dit is een zeer prettige woonvorm voor alleenstaande dementerende ouderen omdat zij er door de gedeelde woonvorm er sociaal sterk op vooruit gaan.

Hulpmiddelen voor in huis

Afhankelijk van de fase van dementie biedt het aanbrengen van hulpmiddelen een helpende hand. Denk bijvoorbeeld aan een 24-uurs klok die duidelijk aangeeft op welk dagsdeels een bepaalde activiteit gebeurd. Ook deurstickers en kaststickers kunnen een hoop zoekwerk voorkomen wat zelfstandig wonen eenvoudiger maakt. Een ander hulpmiddel is een dementievriendelijke telefoon waar men makkelijk hun vaste nummers mee kan bellen. Het aanbrengen van deze hulpmiddelen zorgt er voor dat de woning ook voorbereid is op ouderen die na verloop van jaren in een zwaardere dementerende fase terecht komen. Bij een mindere mobiliteit kan er ook gedacht worden aan de installatie van een traplift of wandsteunen in de badkamers. Dit maakt het voortbewegen door de woning een stuk veiliger.

Met de juiste hulp en ondersteuning kunnen ouderen dus prima zelfstandig blijven wonen. Het maken van een duidelijk plan en het aanbrengen van de juiste hulpmiddelen kunnen de meeste incidenten die dementie gerelateerd zijn prima voorkomen. Lees u dus goed in en bespreek samen wat er nodig is om zo de juiste beslissingen te kunnen maken.

Categorieën: dementieouderen