Ouderen die hun kinderen niet meer herinneren, incontinent zijn en wilsonbekwaam. Dit schrikbeeld komt al gauw naar boven als het in de media of politiek over dementie gaat. Dit schrikbeeld geeft echter een vertekend beeld van de werkelijkheid volgens de wetenschappers in de nieuwe serie van Nieuwsuur over dementie.

Enkel de laatste fase

Het schrikbeeld van dementerende ouderen beschrijven enkel de laatste fase van dementie. Dit is echter een fase die veel ouderen met dementie niet zullen bereiken. Dit komt omdat ze, net als ouderen zonder dementie, overlijden aan andere kwalen.

Verkeerd beeld

Het schrikbeeld van dementerende ouderen klopt niet geheel, maar het beïnvloedt ondertussen wel hoe mensen tegen dementie aankijken. Het is mogelijk dat ze hierdoor mensen met dementie anders zullen benaderen. Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie en hoofd van het Alzheimer Centrum van het Nijmeegse Radboudumc, geeft aan dat dit een dementievriendelijke samenleving in de weg staat. “Die beelden maken dat we nog steeds als samenleving denken: Ja, maar dat zijn toch wel heel gestoorde mensen, allemaal superzielig en daar moeten we toch eigenlijk niet te veel mee te maken hebben.”

Onderzoek Nederlanders over dementie

Onderzoeksbureau Ipsos peilde de mening van Nederlanders over dementie. Dit deden zij in opdracht van Nieuwsuur. Zeventig procent van de Nederlanders geven hierin aan dat zij vinden dat mensen met de diagnose dementie niet zelfstandig in een woning kunnen wonen. Naar schatting zijn er ruim 270.000 mensen met dementie, merendeel van deze mensen woont thuis. Circa een derde van hen woont alleen. Olde Rikkert maakt zich zorgen omdat zoveel Nederlanders niet weten hoe goed mensen met een dementie eigenlijk nog kunnen functioneren. Een derde van de Nederlanders denken namelijk dat mensen met dementie niet zelfstandig een besluit kunnen nemen.

Wetenschappers aan het woord

Nieuwsuur brengt een vierluik over dementie dat begin januari dit jaar van start ging op NPO 2. Wetenschappers komen in de serie aan het woord over de misvattingen rondom de ziekte. Daarnaast worden er ook drie mensen met een dementie gevolgd. Met behulp van hun vrienden, professionals of familie kan heel Nederland zien hoe zij zelfstandig kunnen wonen en een betekenisvol leven kunnen leiden.

Goed leven met dementie

Anne-Mei The geeft aan dat het belangrijk is om te schetsen dat leven met dementie vaak heel goed mogelijk is. Anne-Mei The is bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze weet dat vrienden en kennissen vaak weg blijven omdat ze het te confronterend vinden. Ze moeten zich volgens Anne-Mei The wel iets realiseren: “Dat mensen met dementie gewone mensen zijn, met gewone behoeften. Die ook graag leuke dingen willen doen en goede relaties willen hebben. En dat die misschien eens iets vergeten of hulp nodig hebben.” Marcel Olde Rikkert stelt vast dat er nog veel te winnen valt in de beeldvorming over dementie. De serie van Nieuwsuur is een mooie stap om mensen in Nederland hierover te informeren.

Categorieën: dementie