Dementie is een erg vervelende aandoeningen waar behoorlijk wat ouderen in Nederland mee te maken krijgen. De zenuwcellen in de hersenen gaan daarbij stuk waardoor de hersenen ook steeds minder gaan functioneren. Dat is een heel complex proces wat bovendien bij iedere patiënt weer heel anders kan verlopen. Bij sommigen gaat het bijvoorbeeld heel erg snel terwijl dat bij andere juist veel langzamer gaat. De wetenschap is in de loop der tijd ontzettend veel te weten gekomen over dementie. Al deze informatie is verkrijgbaar in heel veel verschillende boeken en bijvoorbeeld ook documentaires die over dementie zijn verschenen. Juist wanneer je iemand in je omgeving hebt waarbij de diagnose van dementie is gesteld, is het verstandig om jezelf te verdiepen en boeken over dementie te lezen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? We geven je hieronder enkele zeer belangrijke redenen!

Je herkent symptomen

Zoals gezegd kan dementie zich uiten op heel veel verschillende manieren. Wanneer je te horen krijgt dat iemand in je omgeving dementie heeft, weet je dus meestal niet direct waar je aan toe bent. Natuurlijk kunnen de meeste mensen het wel koppelen aan geheugenverlies, maar veel verder komen ze niet. Op Zobegaafd.nl staat , een artikel met de top 10 boeken over dementie . Op deze manier kom je te weten wat de symptomen van deze hersenziekte nu precies zijn en leer je ook herkennen wanneer ze optreden bij degenen die het heeft. Daardoor kun je bepaald gedrag en vreemde handelingen veel beter verklaren. Je herkent het immers en kunt het daardoor ook toeschrijven aan de ziekte. Daardoor raak je minder snel in paniek wanneer er iets bijzonders gebeurt of als je degene met dementie zich anders gedraag dan je gewend bent.

Er ontstaat meer begrip

Dementie kan zich uiten in heel veel verschillende gedragingen. Daar kan de omgeving het soms best lastig mee hebben. Wanneer je eigen moeder je niet meer herkent of je plotseling beschuldigt van iets dat je niet gedaan hebt, kan dat best kwetsend en lastig zijn. Of wat dacht je van iemand met dementie die meteen wanneer je binnenkomt begint te schelden omdat je schijnbaar iets fout hebt gedaan? Voor veel mensen is dat erg moeilijk. Als je echter boeken hebt gelezen over dementie en je weet dat dit bij de kenmerken hoort, ontstaat er al snel meer begrip voor dergelijke dingen omdat je weet dat het nu eenmaal bij de ziekte hoort. Dat is voor de patiënt zelf ook weer beter omdat je daardoor rustiger reageert en niet de discussie aan gaat. Natuurlijk betekent erover weten niet automatisch dat je het nooit meer moeilijk hebt, maar meestal ontstaat er in ieder geval meer begrip. Dat is voor alle partijen het beste.

Je bent beter in staat om te helpen

Wanneer je meer weet over een bepaalde ziekte of aandoening, ben je ook beter in staat om iemand te helpen. Dat geldt ook voor dementie. Boeken over dementie vertellen natuurlijk uitgebreid wat het precies inhoudt en wat de oorzaken zijn. Er staan echter ook tal van tips in hoe je het beste om kunt gaan met iemand die dementie heeft en op welke manieren je als naaste het beste kunt helpen. En dat is uiteindelijk toch allemaal wat we willen wanneer iemand in onze direct omgeving dementie krijgt. Overigens zijn heel veel boeken over dementie niet alleen geschikt voor mensen die een naaste hebben met dementie maar zeker ook voor mensen die zelf beginnende dementie hebben. Het kan ook hen helpen om bepaalde symptomen bij zichzelf te herkennen en daarmee om te gaan, zeker in de beginfase van de ziekte. Veel boeken over dementie kunnen bovendien ook prima samen gelezen worden.

Categorieën: dementie