Het is weer de tijd van het jaar om kritisch naar verzekeringen te kijken. Naast de zorgverzekering is ook een uitvaartverzekering belangrijk. Maar wordt iemand met dementie wel geaccepteerd door een uitvaartverzekeraar? In dit artikel leggen we je alles uit over een uitvaartverzekering en dementie.

Risicofactoren bij dementie
Hoe iemand dementie krijgt is nog niet bekend, maar het wordt wel steeds duidelijker wat de risicofactoren zijn. Zo is de kans dat iemand dementie krijgt groter wanneer er sprake is van:uitvaartverzekering dementie

  • Overgewicht
  • Roken
  • Diabetes mellitus
  • Een hoge leeftijd. Hoe ouder u bent, hoe meer kans u op dementie heeft
  • Een onbehandelde hoge bloeddruk
  • Een verhoogd cholesterol
  • Ziekte van Parkinson

Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat iemand dementie krijgt, terwijl er geen sprake is van één of meerdere van bovenstaande factoren.

Uitvaartverzekering en dementie

Iemand met dementie kan in veel gevallen gewoon een uitvaartverzekering afsluiten. Echter hebben alle uitvaartverzekeraars in hun aanvraagformulier altijd een aantal vragen over de gezondheid van de verzekeringnemer. Deze vragen moeten naar waarheid ingevuld worden en het is mogelijk dat een uitvaartverzekeraar een aanvraag niet accepteert vanwege een ziekte of aandoening.

Voorbeelden van deze gezondheidsvragen zijn bijvoorbeeld:

  • Is de verzekerde in de laatste drie jaar behandeld voor een hartinfarct, herseninfarct, TIA, hersenbloeding of een geheel of gedeeltelijk afgesloten bloedvat in de buik of hals of benen?
  • Is de verzekerde in de laatste drie jaar behandeld voor een goedaardige of kwaadaardige vorm van kanker, een HIV-infectie, een psychiatrische ziekte of aandoeningen van de longen (behalve astma)?
  • Heeft de verzekerde een orgaantransplantatie ondergaan of staat verzekerde hiervoor op de wachtlijst, is de verzekerde bekend met een nieraandoening of een (aangeboren) hartaandoening, waarvoor operatie nodig is/was?

Wanneer u dementie heeft en één van bovenstaande met ja kunt beantwoorden zal een uitvaartverzekeraar contact met u willen hebben om te kijken wat u precies heeft gehad en wanneer dit is geweest. Dit doen ze om het risico op overlijden in de komende jaren in te schatten.

Uitvaartverzekering en leeftijdsgrens

We worden allemaal ouder en denken pas op late leeftijd na over een uitvaartverzekering. Maar in een aantal gevallen is het niet meer mogelijk om op oudere leeftijd een uitvaartverzekering af te sluiten. Uitvaartverzekeringwijzer.net heeft uitgezocht welke uitvaartverzekeraars een leeftijdsgrens hanteren voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. Meer informatie hierover vind je op hun uitvaartverzekering voor ouderen pagina.

Categorieën: dementieouderen